کفکش ها:

کفکش ها جزء موتور پمپ های مستغرق سانتریفیوژ هستند و در دو نوع کف کش سه فاز و کف کش تک فاز ارائه می گردند. پمپ های کف کش تک فاز برای استفاده در مصارف خانگی و با قطرهای دهانه خروجی 1، 1 4/1 ، 2 و 3 اینچ تولید شده و نوع سه فاز آن برای مصارف صنعتی یا کشاورزی با سایز دهانه خروجی 2، 3، 4 و 6 اینچ طراحی می گردند. محدوه توان این پمپ های کف کش می تواند از 1 تا 15 اسب بخار باشد. بسته به نیاز مشتری با جنس بدنه متفاوت عرضه می گردند که کف کش استیل، کف کش چدن و کف کش آلومینیومی از آن جمله می باشند.

جنس بدنه کفکش ها آلومینیومی، چدنی و استیل می باشد که بسته به نوع شرایط انتخاب میگردد.

پارامتر های مهم در انتخاب نوع کفکش عبارتند از : ارتفاع، دبی ، قطر لوله، آمپر(میزان کشش برق)

نکته: کفکش ها و لجن کش ها در دو نوع با فلوتر و بدون فلوتر تولید میشوند اما فلوتر چیست؟

فلوتر همانند کلید اتوماتیک قطع و وصل است که وظیفه اش این است هنگامی که سطح آب به نصف یا کمتر ارتفاع کفکش برسد عملیات پمپاژ را قطع کرده و از سوختن کفکش جلوگیری میکند.

           

اجزای داخلی کفکش :

اجزای داخلی کفکش ها و لجن کش جز در مورد پروانه و ورودی یکی می باشد زیرا که کفکش ها برای آب های تمیز و دارای کمترین میزان املاح طراحی شده اند و لجن کش ها برای محیط گل آلود دارای املاح طراحی شده اند.(فاضلاب ها و صنایع صنعتی)

 

پروانه لجن کش ها:

نحوه نصب کفکش و لجن کش :

  1. اولین نکته، کنترل میزان املاح آب می باشد. قبل از قرار دادن پمپ در مخزن، چاه، استخر یا رودخانه باید این موضوع چک شود. آب محل مد نظر باید زلال و بدون املاح یا نهایتا با مقدار املاح کم باشد.
  2. نحوه کار پمپ کف کش در برخی مواقع نیاز به هواگیری در مرحله شروع به کار اولیه دارند. این هواگیری باید توسط افراد متخصص انجام شود.
  3. نحوه استفاده از پمپ کف کش به گونه ایست که نباید ته چاه یا استخر قرار گیرد. حداقل باید 20 تا 30 سانتیمتر از کف محل قرار گیری پمپ فاصله داشته باشد.

از دیگر نکات

  1. در ساختمان پمپ کف کش باید از مدار فرمان مناسبی جهت قطع و وصل پمپ استفاده کرد. این مورد شامل کلید حرارتی، کنتاکتور، کنترل فاز و کلید مینیاتور با رنج مناسب می باشد. به این صورت پمپ کفکش در مقابل شوک­هایی مانند اضافه­بار، اضافه جریان، 2 فاز شدن و … محافظت می شود.
  2. در بالای بسیاری از پمپ های کف کش، پیچی وجود دارد که محل ریختن روغن و یا آب مقطر داخل مخزن آن می­باشد. در صورت رویت این پیچ، باید روغن مخصوص داخل مخزن ریخته شود. مقدار این روغن حدود 3 الی 4 لیتر است.
  3. اگر نحوه کار پمپ کف کش ، به صورت 24 ساعته باشد، باید از تایمر استفاده شود. از این طریق به ازای هر 3 ساعت کار، پمپ 20 دقیقه نیاز به استراحت دارد. همچنین می­توان در نحوه استفاده از پمپ کف کش، از روش دیگری به جای تایمر استفاده کرد. اینکه از 2 عدد پمپ در چاه استفاده شود. این دو پمپ به صورت اتوماتیک توسط تابلو برق هر 4 ساعت یکبار، برای کار جایگزین هم می­شوند.
  4. پمپ کفکش به صورت تکفاز، سه­فاز، فلوتردار، غیر فلوتردار و با اندازه خروجی­های متغیر در بازار موجود است. همچنین بدنه این پمپ ها در ساختمان پمپ کف کش از استیل، پلاستیک یا چدن ساخته می شود. با توجه به برق مصرفی و نوع سیال باید انتخاب مناسب در این موارد انجام پذیرد.

 

 

 

 

 

نحوه نصب:

استرینر پمپ کفکش را اول میبندیم (جهت خروج اشغال های احتمالی) یک تیکه طناب به دستگیره کفکش گره میزنیم که طول آن بیشتر از عمق مکانی باشد که میخواهیم پمپ را به کف برساند.

شلنگ استاندار را به خروجی کفکش متصل میکنیم و با بست محکمش میکنیم سپس با استفاده از طناب کفکش را به انتهای چاه یا استخر مورد نطر میفرستیم و محکم میکنیم سپس کفکش را به برق متصل میکنیم.

 

 

 

نکته ها)

  • کفکش و لجن کش تحت هیچ شرایطی نباید خشک کار کند زیرا این کار باعث سوختن پمپ میشود.
  • کفکش ها و لجن کش باید به صورت عمودی درون سیال قرار گیرند
  • الکتروموتور های به کار رفته در کفکش ها و لجن کش ها اکثرا 2900 دور می باشد

شناور ها:

تعریف پمپ های شناور:

پمپ آب شناور در گروه پمپ های غرق آبی قرار دارد و جهت افزایش فشار آب به کار می رود. این گونه پمپ ها به دلیل صرفه جویی در انرژی، پایین بودن هزینه های راه اندازی و نگهداری و عدم نیاز به فونداسیون گزینه ی مناسبی جهت استفاده می باشند.

پمپ شناور چاه عمیق از پر مصرف ترین انواع پمپ شناور است که از آن در چاه های عمیق و نیمه عمیق استفاده می شود و برای تامین آب مناسب و پاکیزه در مناطقی که دسترسی به آن به سادگی میسر نیست و همچنین در بسیاری از مناطق خشک که می بایست از آب های زیر زمینی که در عمق نسبتا زیادی قرار گفته اند برای تامین آب آشامیدنی و یا آبیاری استفاده کرد، به کار می رود. در حالت کلی استفاده از پمپ های جتی و سانتریفیوژ در چاه های عمیق عملا غیرممکن است و میتواند سخت و هزینه بر باشد، به همین خاطر به دلیل ویژگی غوطه وری پمپ های شناور چاه عمیق و نیمه عمیق و از طرفی طراحی ویژه این پمپ متناسب با شکل و قطر چاه و از آنجایی که فضای کمی را اشغال کرده و نیاز به حفاری های پیچیده و مستحکم سازی چاه در این پمپ به حداقل می رسد، راه مناسب استفاده از این پمپ هاست.

نحوه کارکرد این پمپ ها بدین شکل است که سیال از چشمه یا مرکز پروانه اول وارد پمپ شده و پس از خارج شدن از محیط پروانه وارد طبقه بعدی میشود و از خروجی آخرین پروانه خارج میشود و بدین ترتیب فشار افزایش می یابد.

جنس بدنه این پمپ ها چدن،استیل و در مواقع خاص ممکن است برنزی یا برنجی باشد. پروانه این پمپ ها نیز از جنس چدن،استیل،باکالیت،برنز یا برنج می باشد.

تفاوت پمپ کفکش با شناور

همانطور که در بالا اشاره شد پمپ های شناور به سه دسته کلی تقسیم می شوند، که پمپ کف کش یکی از آن ها می باشد، اما در بازار ایران هنگامی که صحبت از پمپ شناور می شود، منظور پمپ شناور چاه عمیق است. تفاوت این محصول با کف کش در بسیاری موارد حائز اهمیت است. بزرگترین تفاوت این دو محصول، فرم سیلندری شکل پمپ شناور چاه عمیق است که برای قرار گرفتن در چاه ها با دهانه کوچک طراحی شده است. میزان ارتفاع پمپاژ یا به عبارتی توان پمپ های شناور چاه عمیق به مراتب بالاتر است. در آب های کم عمق پمپ های درون چاهی کاربری چندانی ندارند و پمپ های کف کش توانایی خود را نشان می دهند. از پمپ کف کش بیشتر در مناطق مسکونی و در صورت بروز سیل گرفتگی و یا ترکیدن لوله و یا تخلیه استخر استفاده می شود.

                                                                         

ساختمان شناور ها :

نکات مهم در رابطه با شناور :

  • هیچ گاه تحت هیچ شرایطی نباید خشک کار کند.
  • در انتخاب ارتفاع ماکزیمم باید دقت شود طوری که الکتروموتور به فشار نیفتد.
  • محیطی که شناور در آن مستغرق است سیالش باید آب زلال باشد و نباید املاحی همچون شن یا ماسه داشته باشد زیرا باعث خرابی شناور میشوند.
  • یکی از تفاوت های کفکش و شناور در مورد مکش آب این است که شناور از کنار مکش انجام میدهد ولی کفکش محل مکشش از زیر می باشد پس شناور باید کاملا و دقیق به اندازه که سطح آب از محل مکش آب پایین نیاید در آب فرو رود.
  • شناور ها و کفکش ها تا 3 اسب تکفاز میتوان استفاده کرد

مزیت های پمپ آب شناور

  • پمپ های آب شناور کاملا ضد آب هستند بنابراین خطر نشت و تماس الکتریکی را از بین می برند
  • برخلاف سایر پمپ ها، در پمپ آب شناور، قبل از عملیات پمپاژ، نیازی به پرکردن منبع آب نمی باشد که این مورد نه تنها باعث صرفه جویی می گردد بلکه خطرات را حد زیادی کاهش می دهد
  • این پمپ ها به دلیل قرار گرفتن در داخل آب، نیازی به تلاش اضافی برای پمپاژ ندارند بنابراین انرژی زیادی مصرف نمی کنند که در نتیجه در مصرف انرژی صرفه جویی خواهد شد
  • پمپ های آب شناور، سبک، راحت و قابل حمل هستند، بنابراین جهت نصب آنها نیاز به هیچ گونه نگرانی نخواهد بود
  • این پمپ ها قادر به انتقال آب از داخل چاه، با ارتفاع های بالاتر از 140 متر نیز می باشند

معایب پمپ آب شناور

  • یکی از بزرگترین معایب پمپ آب شناور سخت بودن عیب یابی در این پمپ هاست. در واقع اگر پمپ  آب شروع به نشت کند، اجزای داخلی بدون هیچ گونه نشانه ای شروع به صدمه دیدن می کنند، با اینکه این موارد نادر هستند ولی در صورت وقوع، خسارات دیر شناخته می شوند
  • دومین ایراد پمپ آب شناور، هزینه ی این پمپ هاست که نسبت به پمپ های دیگر از هزینه ی بالاتری برخوردار است
  • این پمپ ها به دلیل بسته بودن پروانه ها، قابلیت انتقال ذرات معلق کمتری را نسبت به پمپ های کف کش دارند.

نقطه کار پمپ چیست؟

هنگامی که یک سیستم لوله کشی برقرار میشود و پمپ راه اندازی می شود فقط در یک نقطه کار میکند به عبارتی فقط یک دبی میدهد این نقطه نقطه عملکرد پمپ نامیده میشود.

برای تغییر نقطه عملکرد 3 شرط لازم است :

  1. تغییر قطر پروانه
  2. تغییر سرعت پمپ
  3. تغییر در سیستم (تغییر ارتفاع، تغییر طول لوله و …)

اگر بخواهیم بدانیم در یک سرعت معین چقدر دبی داریم کمی سخت است زیرا با تغییر دبی هد سیستم نیز تغییر میکند بنابراین برای دبی های مختلف باید هد پمپ را با استفاده از معادله برنولی محاسبه کرده و ببینیم منحنی را در کجا قطع میکند آن نقطه همان نقطه عملکرد پمپ است.

 

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *